18-03-2024 | 14:00 | 022. Lekkage gevaarlijke stof, Julianastraat

De brandweer van Asten werd vanmiddag gealarmeerd voor een meting bij de Aldi aan de Julianastraat. In de winkel ging het CO2 alarm af. CO2 wordt gebruikt voor de koeling van de vriezers. Het personeel van de winkel had deze al ontruimd voor aankomst van de brandweer.

Bij aankomst heeft de brandweer eerst met een reguliere meter gekeken of er iets te meten was. In het magazijn van de winkel werd een flinke terugval van zuurstof gemeten, wat betekent dat er een andere stof, in dit geval CO2, voor in de plaats is gekomen.

Na aankomst van de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) is met een speciale CO2 meter wederom gemeten. In de winkel werd al een verhoogde concentratie gemeten. In het magazijn zat zoveel CO2 dat de meter het niet eens kon meten. Hierop is de noodstop van de installatie ingedrukt en het pand geventileerd. Na een grondige verkenning bleek de compressor van de installatie stuk te zijn.

In de naastgelegen winkels zijn ook metingen verricht. Hierop is één winkel extra geventileerd omdat ook daar te hoge waarden gemeten werden.

Voertuigen: 1041 – AGS – OVD
Prio: 2
Oorzaak: defecte pomp